Systemy SPID 80 to urządzenia wytwarzające z powietrza, wody i energii elektrycznej OWWO – roztwór odgazowanej wody ozonowanej o biobójczej skuteczności.
Ekologiczny środek dezynfekcyjny – alternatywa dla związków chloru.
ZASTOSOWANIE:
Gospodarka wodno-ściekowa
Dezynfekcja prewencyjna oraz szybkie i skuteczne zastosowanie w przypadku skażeń bez konieczności dezaktywacji roztworu OWWO i dodatkowego płukania dezynfekowanych obiektów:
- sieci wodociągowej;
- instalacji wewnętrznych budynków użyteczności publicznej – szkół, szpitali;
- urządzeń technologicznych m.in.: armatury, pomp, etc.;
- urządzeń infrastruktury technicznej min.: ujęć wody, zbiorników terenowych, zbiorników magazynowych wody czystej, zbiorników technologicznych, piaskowników filtrów żwirowo-piaskowych i innych;
- beczkowozów, samochodów komunalnych;
- dezynfekcja nowobudowanych odcinków sieci wodociągowej i przyłączy;
- urządzeń kanalizacyjnych – przepompowni, studni rozprężnych;
Rozmiary systemu SPID pozwalają na zainstalowanie systemu na samochodzie z przeznaczeniem do pracy w terenie.
Dozowanie OWWO w procesach uzdatniania jak i po w celu:
- poprawy bakteriostatyczności sieci wodociągowej – OWWO eliminuje bakterie, wirusy, ich spory i cysty oraz pleśnie i grzyby;
- utleniania związków fizykochemicznych w procesach technologicznych m.in. mangan, żelazo
- utleniania mikrozanieczyszczeń oraz naturalnej materii organicznej
- obniżenia ilości chloru dozowanego do wody;
- usunięcia ewentualnych zapachów z wody pozostałych po procesach uzdatniania;
- poprawy smaku wody dostarczanej do klientów;
- przywrócenia wodzie naturalnej barwy i krystalicznej przejrzystości
Zastosowanie systemu w gospodarce ściekowej:
- obniżenie parametrów takich jak: ChZT, BZT5, OWO i innych
- dezynfekcja ścieków w celu usunięcia z nich bakterii chorobotwórczych, a także mikrozanieczyszczeń w tym farmaceutyków
Baseny, ośrodki SPA
- natychmiastowe niszczenie drobnoustrojów;
- utlenianie materii organicznej, w tym związków mocznika i azotu;
- ograniczenie dozowania związków chloru nawet do 50%;
- redukcja charakterystycznego dla pływalni zapachu chloru;
- wyeliminowanie podrażnień skóry i oczu;
- poprawa barwy wody
Bezpieczeństwo żywności
- eliminacja patogenów Salmonella, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, mykotoksyn;
- usuwanie pozostałości pestycydów i chemikaliów;
- szybka i skuteczna dezynfekcja opakowań;
- zmniejszenie, a nawet eliminacja stosowania chemii w procesach dezynfekcji oraz potrzeby dezynfekcji w wysokich temperaturach;
- dezynfekcja linii technologicznych, rurociągów procesowych i przesyłowych oraz infrastruktury technicznej m.in. ujęć wody, filtrów żwirowo-piaskowych i innych.
Możliwość produkcji tej substancji w dowolnym miejscu jest zaletą, zwłaszcza w przypadku, gdy występują ograniczenia w dostępności innych dezynfektantów.